Çernobil’in patladığı Pripyat ve donmuş şehir Vorkuta’dan hayalet kent manzaraları

Posted by

Dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olan Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlamanın izleri, üzerinden 38 yıl geçmesine karşın hala izlerini taşıyor.

Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için 1970 yılında kurulan ve felaket sonrası terkedilen Pripyat, hayalet şehri andırıyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 110 kilometre uzaklıktaki santralde 26 Nisan 1986’da gerçekleşen kaza hafızalardaki yerini korurken, kazanın sonuçları ise uluslararası gündemde halen tartışılmaya devam ediyor.

Çernobil nükleer santralini çevreleyen 30 kilometrelik yasak bölge ve bir zamanlar nükleer santralde çalışan binlerce kişinin yaşadığı hayalet kasaba Pripyat, Ukrayna askerleri tarafından ziyaret edildi.

VORKUTA

Rusya’ya bağlı özerk Komi Cumhuriyeti’ndeki “buz şehir” Vorkuta’nın 14 kilometre batısında bulunan Zapolyarny, adeta terk edilmiş kasaba izlenimi veriyor.

1955 yılında faaliyette olan kömür madeninin inşaatı sırasında kurulan kentsel tipteki kasabanın nüfusu, Sovyetler Birliği döneminde neredeyse 10 bin kişiye ulaşmıştı. Doğal gazın başta sanayi ve ısıtma olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile artan küresel talep, doğal gaz kaynakları açısından zengin olan Rusya’yı bu alanda dünya devi haline getirdi.

Kömüre olan talep azalınca sanayisi kömüre bağlı şehirler göç vererek küçülmeye başladı. Zapolyarny’deki kömür madeni kapatılınca kasabada yaşayan işçiler ve aileleri başka bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Sert kutup ikliminin hüküm sürdüğü bölgede inşa edilen toplu konut tarzındaki evlerin bacaları artık tütmediği için binaların her tarafı buzla kaplandı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir